تحولات لبنان و فلسطین

رئیس سازمان نظام پرستاری به خبر خودکشی دختری در بخش روان بیمارستان امام حسین تهران واکنش نشان داد.

ماجرای خودکشی دختر ۲۵ ساله در بیمارستان/ آیا پای کمبود پرستار در میان است؟

چند روز پیش دختری ۲۵ساله به همراه خانواده به دلیل مشکلات روانی به بیمارستان مراجعه می کند. خانواده به بیمارستان اطلاع می دهد که دختر  بیمارشان قصد خودکشی دارد و با تصور این که بیمار تحت نظارت بیمارستان است، آن محل را ترک می کنند.

بیمار در بخش روان بستری می شود و روز بعد دست به خودکشی می زند.

رئیس سازمان نظام پرستاری کشور ضمن تأیید این خبر می گوید: حادثه خودکشی بیمار روانی در بیمارستان امام حسین حدود ساعت ۴ بعدازظهر پس از پایان ساعت ملاقات اتفاق افتاده است.

دکتر احمد نجاتیان ادامه می دهد: بیمار مورد نظر، بیماری پر خطر بوده که بارها تصمیم به خودکشی گرفته است و در شرایطی خاص هنگامی که همراهان بیماران در بخش حضور داشته اند اقدام به خودکشی می کند.

البته تیم بیمارستان در حال بررسی هستند تا چنانچه بی احتیاطی اتفاق افتاده است حتما برخورد قانونی صورت گیرد.

رئیس سازمان نظام پرستاری می گوید: نکته مهم حادثه اخیر این است که در آن شیفت در بخش روان بیمارستان ۳۰ بیمار و تنها ۲ پرستار حضور داشته اند. در حالی که به طور استاندارد حداقل باید ۴ پرستار به ازای ۳۰ بیمار حضور می داشت بنابراین حداقل نصف استاندارد نیرو داشتیم که کمبود نیرو دلایل مختلفی دارد از جمله این که ما در جذب و نگهداشت نیرو به طور جدی در کشور مشکل داریم.

احمد نجاتیان ادامه می دهد: در حقیقت هم مجوزهای استخدام به تعداد کافی به دانشگاه علوم پزشکی داده نمی شود و هم جذابیت ماندگاری نیروی پرستار در شهرهای بزرگ وجود ندارد.

برای مثال در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که بیمارستان امام حسین(ع) نیز زیر نظر همین دانشگاه است، در سال گذشته ۱۲۰۰مجوز استخدام وجود داشته است که تنها ۳۰۰نفر متقاضی، ثبت نام می کنند و بخشی از این تعداد  به عنوان افراد غیربومی، متقاضی برگشت به شهرستان خودشان هستند بنابراین عملا ظرفیت های استخدام مان در شهرهای بزرگی مانند تهران خالی می ماند.

ترک خدمت پرستاران چرا؟

البته در برخی شهرستان ها مشکل مجوز داریم و در شهرهایی از جمله تهران، مشکل عمده این است که حقوق، مزایای پرداختی و جذابیت برای نگهداشت نیرو کافی نیست و پرستاران یا ترک خدمت می کنند یا مایل به استخدام نیستند.

وی می افزاید: این مهم، نیازمند عزم جدی در دولت و مجلس است و وظیفه وزارت بهداشت این است که استاندارد نیرو را با همکاری سازمان اداری استخدامی اعلام کند.

متأسفانه در سازمان اداری استخدامی و سازمان برنامه بودجه دیدگاه های مطلوبی نسبت به نیروی انسانی سلامت وجود ندارد و این موضوع سبب شده در حال حاضر در شهری مثل تهران نسبت پرستار به تخت حدود ۸ دهم باشد. به عبارتی ما در تهران در نگهداشت نیرو، از مناطق محروم نیز بدتر عمل کردیم.

نجاتیان با اشاره به جذابیت کاری برای پرستاران می افزاید: ما همواره به دنبال جذابیت هایی بودیم که در مناطق دور دست و محروم پرستاران را نگه داریم اما حالا در تهران این مشکل را داریم.

طبق اعلام وزیر بهداشت و دیگر مسئولان ذی ربط قرار بود امسال در روز پرستار ۱۵هزار مجوز استخدام پرستار و نیروی فوریت های پزشکی که آن ها نیز پرستار محسوب می شوند به وزارت بهداشت داده شود اما تا این لحظه هنوز چنین اتفاقی نیفتاده است.

چه تعداد کمبود پرستار در کشور داریم؟

از برخی موضع گیری ها این گونه می توان نتیجه گرفت که احتمالا سال آینده درباره موضوع استخدام نیرو اقداماتی صورت گیرد در حالی که معتقدیم امسال به حداقل ۱۰هزار پرستار نیاز داریم هرچند سال آینده هم ۱۰هزار پرستار جای خودش را دارد اما اینکه مجوز امسال را به سال آینده موکول کنیم نتیجه ای جز رخ دادن حوادث تلخی که می افتد ندارد و قانونگذاران حوزه سلامت باید به سهم خود پاسخگوی چنین حوادث ناگواری در این حوزه باشند.

نیاز به قانون جامع پرستاری

رئیس سازمان نظام پرستاری کشور معتقد است: ما نیازمند یک قانون جامع هستیم که تمام ابعاد استخدام، نگهداشت و بازنشستگی حوزه پرستاری را به طور مشخص داشته باشد. هرچند دیگر نیروهای حوزه سلامت نیز مهم هستند اما در حال حاضر کشور با کمبود جدی نیروی انسانی پرستاری مواجه است که حتما باید به صورت ویژه به این موضوع رسیدگی شود.

نجاتیان بیان می کند:  یکی از پیشنهادات ما، در نشستی که چند روز پیش با نمایندگان محترم مجلس داشتیم این بود که در حوزه به کارگیری، استخدام، نگهداشت و بازنشستگی حوزه پرستاری، قانونی مجزا و مشخص داشته باشیم تا از اعمال سلیقه افراد و سازمان ها جلوگیری کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.